Timp pentru parcurgerea articolului: 2 minute

Stiu. Nu e vina ta pentru ce ti s-a intamplat.

De vina sunt parintii tai care te sacaie mereu, partenerul(a) care nu te asculta, prietenii care nu te-au ajutat cand ai avut nevoie, seful tau care e un tantalau, colegii de la birou care nu si-au facut toata treaba.

De la tipul care lucreaza intr-un supermarket si imi spune ca nu e vina lui ca sunt gandaci pe jos (pentru ca e nou angajat si deci nu e treaba lui) pana la persoanele care cred in conspiratii si organizatii secrete care controleaza lumea si in fata carora nu au ce face. Au cu totii un lucru in comun. Nu e vina lor pentru ce se intampla. “De vina”… sunt altii.

La un moment dat, tuturor ni s-a intamplat sa ne asumam responsabilitatea pentru ceva si sa esuam. Iar esecul pe care l-am avut a avut consecinte neplacute pentru noi si, poate, pentru ceilalti. Iar asta ne-a facut sa ne temem sa ne mai asumam responsabilitati. Frica de responsabilitate a omului modern are si o denumire stiintifica: “hypengyophobie”.

Oare ce s-ar intampla daca ai considera ca totul, dar absolut TOTUL, este in responsabilitatea TA? Si ca esti VINOVAT(A) 100% de tot ce ti s-a intamplat pana acum si de ce urmeaza sa ti se intample? (nota: excludem problemele de sanatate, cu toate ca, uneori, psihosomatica crede altceva).

  • Persoana parasita da iubit. Ea l-a ales pe tip, ea nu a stiut sa comunice mai eficient cu el, cum sa il asculte, cum sa il faca sa se simta mai fericit in cuplu.
  • Managerul a carui echipa a obtinut rezultate proaste. Este cu totul responsabil pentru rezultatele echipei lui, la fel cum este responsabil si atunci cand echipa are succes. El nu a stiut sa isi motiveze oamenii sa performeze mai bine, el nu a delegat bine sarcinile, el nu si-a organizat bine timpul ca sa-si verifice echipa.
  • Angajatul care si-a pierdut job-ul. Este 100% responsabil pentru ce i s-a intamplat. El nu si-a dat seama ca probabil nu performeaza bine, el nu a stiut cum sa se faca remarcat atunci cand a avut rezultate bune, el nu s-a zbatut sa obtina feedback, el nu a stiut cum sa se faca placut de colegi sau sefi.

Poate, daca tu iti asumi TOTUL, tu esti si persoana care iti scrie scenariu. NU altcineva.

Poate, daca tu iti scrii propriul scenariu, tot tu ii alegi si finalul.

Dar, pentru asta e nevoie sa mai faci un pas. Sa iesi din intuneric si sa pasesti in lumina reflectoarelor, asa cum esti, si sa spui raspicat: EU SUNT DE VINA!

Oare ai curaj? Sau te sperie lumina?