Timp pentru parcurgerea articolului: 2 minute

manageri si angajati de succes

Esti angajat(a). Ai un coleg de birou care a zis de fata cu toata lumea ca ai dat-o in bara cu proiectul care ti s-a alocat. Omului rosu din tine ii vine sa rabufneasca, sa ii spuna ca de fapt el e un incompetent si un nesimtit si sa isi vada de treaba lui! Iti vine sa sari la el! In schimb – te abtii. Zambesti. Zici ca intr-adevar te-ai fi putut descurca mai bine si data viitoare o sa ii ceri sfatul. Sigur experienta lui te va ajuta sa faci lucrurile mai bine.

Ramane cu gura cascata. Cel mai probabil o sa fie mai atent pe viitor la cum se raporteaza la tine si ce vorbeste. Ai sanse mai mari sa fi castigat un aliat pe viitor in companie.

Esti manager(a). Angajatul a uitat sa iti trimita materialul solicitat, pe care trebuia sa il trimiti mai departe la client. Omului rosu din tine ii vine sa il cheme pe angajat, sa tipe la el, sa ii zica ca e un incompetent si sa il ameninte cu sfarsitul lumii pentru el. In schimb – te abtii. Il chemi si il intrebi despre cauzele pentru care nu ti-a trimis materialul la timp. Ii explici despre cat de important e sa lasati o impresie buna clientilor si despre cum afacerea si toti colegii (inclusiv el) puteti avea de pierdut daca pierdeti clientul “x”. Ii spui ca este o rotita importanta in tot sistemul si ca ai nevoie de la el sa se concentreze mai mult.

Angajatul iti spune ca avea mai multe de facut si nu si-a prioritizat bine activitatile. Iti intelege feedback-ul si te apreciaza pentru el. Iti zice ce si pentru el e important ca lucrurile sa mearga bine. In timp, observi ca acest angajat performeaza din ce in ce mai bine.

Un om fara autocontrol este ca o cetate careia i s-au daramat zidurile. Iar daca zidurile cetatii cad, tot ce e in exterior te poate ataca cu usurinta si pune la pamant.

Un lucru la care ne gandim mai rar este ca vointa inseamna si capacitatea de a te abtine. Daca nu cedezi primelor reactii si iti urmaresti mai atenti scopul pe termen lung, poti apoi sa actionezi mai bine gandit, mai rafinat. Si majoritatea managerilor de top si a angajatilor de succes pe care i-am cunoscut au o capacitate de autocontrol de exceptie.

Inspiratie!

Bonus video funny: The Marshmallow Test
Copiii care se abtin sa manance bezeaua au mai mult succes in viata! E atat de simplu 🙂