Timp pentru parcurgerea articolului: 3 minute

40% dintre romanii din mediul urban din Romania se considera parte a unei familii moderne iar 54% parte a unei familii traditionale.

Sa faci insa parte dintr-o familie moderna este cool! Asta pentru ca, dintre cei care se considera intr-o familie traditionala, 63% ar vrea sa faca de fapt parte dintr-o familie moderna.

Cum este perceputa o familie moderna de catre romani? Ce are ea diferit fata de o familie traditionala?

In cadrul iSense Solutions, alaturi de MullenLowe, am analizat familia moderna intr-o cercetare dedicata acestui subiect. Si iata de am aflat…

Partenerul meu, prietenul meu

In familia moderna, rolurile sunt impartite in mod egal intre parteneri (41% considera ca acest lucru se intampla in special in familiile moderne in timp ce doar 17% considera ca se intampla in special in familiile traditionale).

De asemenea, in familiile moderne parintii acorda atentie si cuplului, nu doar copiilor (36% in special in famillile moderne si 18% in cele traditionale).

66% considera ca familiile moderne apeleaza la consiliere (vs. 6% famillile traditionale) si ca in special in aceste familii exista libertate de exprimare (54% vs. 9% familiile traditionale).

Marketing tip: promovati egalitatea de gen si libertatea de exprimare.

Familia moderna si lupta cu timpul

Exista perceptia ca membrii familiei moderne petrec mai putin timp impreuna (pentru ca au implicit si mai putin timp). 43% considera ca doar in familia traditionala membrii petrec mult timp impreuna in timp ce 11% doar in familia moderna.

Totusi, exista si perceptia (care se bate cap in cap cu cea de sus) conform careia familiile moderne au mai multe oportunitati pentru a comunica sau petrece timpul impreuna. Membrii familiei moderne comunica mai mult cu seniorii prin intermediul tehnologiei (71% intr-o familie moderna vs. 55% intr-o familie traditionala), fac mai mult spor impreuna cu familia (38% familia moderna, 31% familia traditionala), mananca impreuna in restaurante (35% familia moderna vs. 25% familia traditionala), merg impreuna la cinema (27% familia moderna vs. 17% familia traditionala).

Familiile moderne apeleaza la diverse strategii pentru a castiga timp. De mai multe ori pe luna, comanda mancare online (33% familiile moderne vs. 22% familiile traditionale), cumpara din supermarket-uri online (22% vs. 18%), apeleaza la bona (15% vs. 10%), apeleaza la servicii de curatenie (17% vs. 11%).

Marketing tip: timpul este important pentru familia moderna. Ajutati-o sa castige mai mult timp de calitate si sa il petreaca impreuna.

Copiii in familia moderna

Parintii din familiile moderne sunt preocupati sa invete mai multe despre cresterea copiilor (49% in familiile moderne vs. 9% in cele traditionale). Ei sunt mai deschisi sa discute lucruri sensibile cu copiii lor (47% vs. 11%) dar, in acelasi timp, datorita riscurilor din ziua de astazi, sunt mai atenti in ce priveste supravegherea copiilor (56% vs. 12% familiile traditionale).

Romanii sunt de parere ca in familiile moderne copiii au acces nelimitat la tehnologie (64% in special in familiile moderne vs. 5% traditionale), ca parerile lor sunt importante in deciziile familiei (49% vs. 10%) si ca pot alege de unii singuri cariera pe care si-o doresc (52% vs. 7%).

Marketing tip: copiii au un statut special in familia moderna si influenteaza deciziile, inclusiv deciziile de cumparare.

Siguranta zilei de maine in familia moderna

Familia moderna este mai grijulie cu ziua de maine. Mai responsabila.

Membrii familiei moderne au sau intentioneaza sa achizitioneze in masura mai mare asigurari de viata sau medicale (38% familia moderna vs. 31% familia traditionala), sa economiseasca pentru educatia copiilor (25% familia moderna vs. 18% familia traditionala) sau sa isi asigure anumite lucruri/produse (24% familia moderna vs. 18% familia traditionala).

Pentru 71% dintre familiile moderne este importanta securitatea financiara inainte de casatorie (vs. 64% familii traditionale).

Marketing tip: Ajutati familia moderna sa se simta in siguranta.

Cum numara familia moderna banii?

Exista perceptia ca in familia moderna veniturile sunt mai mari, peste medie (34% au zis ca lucrul asta se potriveste in special famillilor moderne si doar 10% famillilor traditionale).

Realitatea este insa ca, cei care s-au incadrat intr-o familie moderna au aceleasi aceleasi venituri cu cei care s-au incadrat intr-o familie traditionala. Ca sa vezi :).

Marketing tip: nu considerati familia moderna ca o familie premium in ce priveste veniturile.

In incheiere, va las cu ceva mai multe informatii intr-un infografic al studiulul despre familia moderna. Zi frumoasa!