Timp pentru parcurgerea articolului: 3 minute

schimbari majore

Omul modern isi doreste schimbarea. Schimbarea modalitatilor vechi de a trata lucrurile. Schimbarea pentru a-i fi mai bine. Schimbarea pentru a progresa mai repede.

Schimbarea este tot timpul dificila. Gandeste-te la tine sau persoanele din jurul tau. De cate ori ati vrut sa slabiti si pana la urma ati lasat-o balta?

Iar lucrurile devin si mai complicate atunci cand vorbim de cum schimbam sisteme complexe cum sunt de exemplu cele politico-sociale sau corporatiile.

Vedeti voi, cu cat un sistem politico-social sau o corporatie a stat mai mult in inertie, cu atat ii este mai greu sa se schimbe. Asta pentru ca cei din interior si-au consolidat pozitiile si s-au obisnuit cu ele. Ei au invatat cum sa se protejeze si, de ce nu, se vor opune schimbarilor care le-ar putea pune in pericol interesele.

De asemenea, sistemele politico-sociale si corporatiile mamut sunt deosebit de complexe. Ele includ multe departamente cu relatii bine stabilite intre ele si multe reguli de lucru bine stabilite, formale si informale.

Exista o serie de institutii care analizeaza ce implica schimbarea unui sistem foarte complex, politico-social sau corporatist. Pe scurt, pentru ca m-a preocupat ideea si am vrut sa impartasesc asta si cu voi, am sintetizat mai jos cateva dintre directiile principale:

Un sistem complex este o lume de sine statatoare. Nu ai cum sa schimbi o lume daca nu o asculti
Un leadership autoritar, care spune ce trebuie facut si care isi impune punctul de vedere, va esua lamentabil. Un leadership participativ, care asculta parerile si sugestiile tuturor, va incuraja mai mult implementarea unei schimbari.

Vor exista greseli. Un leader care nu greseste inseamna ca nu face nimic pentru a schimba ceva
Sunt atat de multe de facut incat este inevitabil sa nu fie si greseli sau decizii mai putin bune. De aceea, in implementarea schimbarilor, e important sa fim ceva mai permisivi la greselile celor implicati in schimbare.

E bine sa evaluezi permanent ce ai implementat si sa ai mai putine obiective rigide
Desigur, e important sa faci previziuni si sa stabilesti unde vrei sa ajungi. Dar, sa estimezi precis cum va reactiona “mamutul” la schimbare este dificil de facut. De aceea, mai important e sa monitorizezi in permanenta progresul facut si sa te adaptezi sau sa-ti imbunatatesti pe parcurs punctele mai putin performante.

Vor exista tensiuni. Negocierea si comunicarea sunt deosebit de importante
Pentru ca exista foarte multi factori co-interesati si departamente implicate, cel mai probabil vor exista interpretari si pareri diferite despre schimbarile propuse. De aceea, inevitabil se vor naste tensiuni. Comunicarea, dialogul si medierea au un rol important in schimbare.

Responsabilitatea trebuie impartita intre mai multi 
Un aparat complex, este, la randul lui, alcatuit din mai multe institutii sau departamente, fiecare cu gradul lui de responsabilitate si cu propriile dificultati. Este mai eficient sa acorzi autoritatea pentru implementarea schimbarii fiecarui departament decat sa coordonezi schimbarea doar dintr-o pozitie centrala, care sa le dicteze celorlalti ce sa faca.

In implementarea unei schimbari trebuie sa inveti permanent
Niciun sistem nu seamna cu altul. Lectiile pe care le inveti cand se reactioneaza la schimbare se regasesc doar intr-o mica masura in teorii. De aceea, pe parcursul implementarii unei schimbari, trebuie invatat in permanenta din experienta si lectiile pe care sistemul ti le ofera.

Nu in ultimul rand, toti cei care fac parte din sistemul care se schimba trebuie sa isi asume schimbarea, sa creada in ea, sa o incurajeze si sa si-o asume si ei insisi.

Cu o minte corect pregatita si o atitudine potrivita, putem sa imbratisam si sa deschidem mai larg portile schimbarii.

Citeste mai mult despre schimbarile complexe:
https://www.som.cranfield.ac.uk/som/p9382/Research/Research-Centres/Complex-Systems-Research-Centre/What-are-Complex-Systems
https://www.odi.org/sites/odi.org.uk/files/odi-assets/publications-opinion-files/6485.pdf
https://www.leadershipthoughts.com/change-in-complex-systems/
https://learningforsustainability.net/tools/complex.php