Timp pentru parcurgerea articolului: 2 minute
Verificam la un moment dat un raport de consultanta scris de un coleg. Unele cifre mi s-au parut ca ar fi mai sugestive analizate sub o alta forma. Drept urmare, l-am rugat sa faca cateva modificari pe raportul respectiv.
Totul bine si frumos, modificarile s-au implementat, raportul arata excelent. Doar ca, la verificarea finala, mi-am dat seama ca sugestiile mele erau total gresite in context si deformau realitatea. Totusi, ele s-au implementat exemplar.
Haideti sa vorbim putin despre treaba asta cu autoritatea si modul in care ascultam de ea…
Intr-un experiment clasic, Millgram a analizat pana unde merg oamenii cand asculta de autoritate. Mai precis, cat de multe socuri electrice i-ar administra unei alte persoane daca asa i se ordona de catre cineva cu autoritate.
Subiectii cercetarii trebuiau sa:
– invete pe persoana ce urma sa fie electrocutata niste asocieri de cuvinte
– sa administreze socuri electrice persoanei respective de fiecare data cand gresea o asociere. Socurile erau din ce in ce mai puternice pentru fiecare greseala, ajungand pana la 450 volti.
Persoana cu autoritate era “seful experimentului”. Daca era intrebat de subiecti daca sa mai continue sa administreze socuri, acesta raspundea: “te rog sa continui”, “continua “, “experimentul cere ca tu sa administrezi socuri electrice”, “e foarte important sa continui”, “nu ai de ales, trebuie sa continui”. “Daca i se intampla ceva persoanei careia ii administrezi socuri, eu sunt responsabil”.
Rezultatul? 65% dintre subiectii cercetarii au ascultat de autoritate si au administrat pana la cel mai puternic soc electric, in ciuda tipetelor persoanei electrocutate (*care se prefacea electrocutata) si chiar daca la final ultimul soc era unul care ii putea pune viata in pericol.
Concluzia? facem cu usurinta raul suprem daca ni se ordona si ne imaginam ca altcineva e responsabil.
“Cool”, nu?
Asadar… esti un manager care inspira teama si observi ca cei din subordinea ta mai degraba te asculta si nu te contrazic niciodata? Ar fi bine sa fii mai atent – daca tu gresesti si nu ai pe nimeni in jur care sa iti spuna asta, lucrurile ies prost pentru toata lumea. Poate e mai bine sa fii si contrazis din cand in cand.
Esti un angajat care asculta de autoritate si face doar ce i se spune, fara sa isi puna intrebari? Asta inseamna ca nu-ti asumi partea ta de responsabilitate. Iar atunci cand nu te intrebi in ce directie mergi, poti constata, ca te-ai intreptat linistit, calm si sigur, sub indrumarea autoritatii, catre o prapastie.
Vezi aici filmul documentar despre experiment.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.