Timp pentru parcurgerea articolului: 3 minute

14043138077_745abb667a_o

De ce in aceasta perioada incep sa ne placa mai mult produsele locale, dupa ce in perioada de dupa revolutie eram innebuniti dupa sepcute si tricouri cu steagul american?

Preferinta pentru produsele locale a inceput sa castige teren in Romania. Originea romaneasca se numara printre cele mai importante criterii (alaturi de prospetime, gust si varietate) care ii determina pe consumatori sa aleaga un anumit supermarket sau hipermarket de unde sa isi faca cumparaturile (conform unui studiu iSense Solutions).

In alte tari, cum e Franta, am inteles ca orientarea pentru cumpararea produselor locale este atat de mare, incat pentru un produs nu mai este important doar sa fie din Franta, ci sa fie dintr-o anumita regiune din Franta pentru a fi cumparat.

O serie de cercetari au aratat ca oamenii prefera produsele locale pentru ca astfel ei considera ca ajuta economia locala si sustin crearea de locuri de munca. De asemenea, unele persoane iau in calcul si amprenta ecologica (poluarea pentru transportul bunurilor este mai mica). Totusi brandurile multinationale sunt asociate cu o calitate mai buna. Daca un brand a ajuns sa fie global, atunci el sigur este de calitate.

Dar lucrurile nu sunt atat de simple. Un cuvant important in preferinta pentru produsele locale sau brandurile multinationale il are de spus si psihologia consumatorului.

Brandurile sunt in sine si niste produse culturale. La randul lui, consumatorul isi proiecteaza in branduri propriile valori si preocupari din viata cotidiata.

Un brand multinational aduce cu el simbolurile globalizarii sau simbolurile unei anumite tari, din care brandul provine. La polul opus, un brand local iti aduce aminte cu nostalgie de propriile radacini. Dintr-o alta perspectiva, la nivelul consumatoului putem vorbi despre despre dorinta de a fi ca ceilalti versus dorinta de a-si pastra propria individualitate.

Preferinta pentru branduri locale sau multinationale tine si de dezvoltarea unei societati. Pentru un consumator dintr-o tara in curs de dezvoltare, care sa zicem ca nu a avut acces la internet si nu a fost suficient de expus la informatii despre alte culturi, brandurile multinationale reprezinta un mod de a lua contact cu civilizatiile respective. De multe ori, in lipsa de informatii despre alte culturi, el este mai deschis fata de aceste branduri.

Un consumator modern este mult mai bine informat despre alte culturi. Unii consumatori moderni se pot simti chiar sufocati de cultura globala si pot dori sa vrea sa isi protejeze propriile valori (simbolic poate echivala cu propria supravietuire).

Reintorcandu-ne la noi, pana la urma e ok sa promovam originea romaneasca a produselor sau sa avem un brand umbrela global?

Ei bine, treburile sunt, desigur, complicate. Chiar daca originea romaneasca a produselor este importanta, cercetarile noastre au aratat ca 44% dintre consumatori nu ar renunta la supermarketul preferat daca ar sti ca acesta vinde in proportie foarte mica produse romanesti.

Suntem o tara in schimbare, cu multe tipologii de oameni. Unii tineri sunt deschisi catre tot ce este nou, cool si vine din afara. Altii inca regreta perioada comunista. Altii isi cer cu putere drepturile si intra in ceea ce imi place sa denumesc, consumator matur. Si acestea sunt doar cateva tipuri de consumatori. In orice cultura exista multe tipologii de consumatori, iar in functie de dominanta uneia sau alteia, companiile isi pot contura strategia referitoare la pozitionarea marcilor.

Cu alte cuvinte, jocurile nu sunt facute nici pe departe. Poti avea succes cu un brand local sau cu un brand caruia sa ii oferi o tenta internationala, daca stii sa iti joci cartile cum trebuie.

Asadar, pentru companiile care sunt in dilema si nu stiu daca sa isi pozitioneze produsele in Romania ca fiind locale sau cu provenienta straina, recomand o analiza atenta a consumatorului, a grupului caruia doresc sa ii vanda produsele si a etapei in care societatea se afla. Astfel, vor reduce riscurile si vor putea sa ia deciziile potrivite.

photo credit: We Are Here via photopin (license)